Relasjonens kraft i terapirommet

I mitt første innlegg som Terapeut Nesje, delte jeg en påstand om at relasjonen til terapeuten kan ha over 80% innvirkning på om pasienten opplever suksess knyttet til behandlingen, eller ei. Dette er en dokumentert påstand, gjort av Dag Ø. Nordanger, norsk doktor i psykologi og psykologspesialist. Har har fantastisk mye bra faglitteratur, og har utarbeidet gode metoder som ligger tilgjengelig på internett.

I forbindelse med teoriens kraft, er det spesielt en video av Nordanger, som jeg har lyst til å vise dere, nederst i innlegget. Han belyser i denne videoen noen studier som er gjort, knyttet til relasjonens kraft i behandlingsrommet og kommer deretter med noen tanker og konklusjoner.

Det er viktig å belyse, at det ikke er ment at behandleren ikke er i behov av kompetanse, for det er ytterst viktig. Man bør til en hver tid, som behandler, holde seg oppdatert på faglitteratur og metodikk. Men, at det blir viktig å fokusere på mennesket, og se metodene i lys av dets behov for behandling.

Dette er også noe jeg selv har erfart gjennom alle mine år i hjelper/behandler posisjon til klienter/pasienter. Det har vært en gjennomgående opplevd bedring i de tilfellene det har vært opplevd en relasjonell allianse. For meg betyr det å kunne evne å forstå pasientens opplevelse, vise respekt for erfaringene og kunnskapen pasienten besitter, være bevisst måten man snakker om og til pasienten, og i noen tilfeller kunne dele noe informasjon om eget liv og egne erfaringer, som gir pasienten en forståelse av å bli forstått.

Å skulle jobbe som behandler handler om å møte mennesket som er ekspert på sitt eget liv, med et faglig og medmenneskelig perspektiv som kan både opplyse og skape forståelse for den enkelte. Kommer jeg inn med en ekspert-rolle, som skal fortelle pasienten hvem de er på bakgrunn av en diagnose, så har jeg feilet fra første tanke.

Dersom det er spørsmål knyttet til dette, eller du liker perspektivet mitt, bare ta kontakt! Kanskje vi har den relasjonen du trenger for å komme et steg videre i ditt liv!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *